Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Školska pisma

Školsko formalno uspravno pismo osnovno je pismo za početno učenje pisanja i čitanja. Oblici slova formalnoga školskog pisma krajnje su pojednostavnjeni, nemaju ukrasnih elemenata i temeljni su slovni oblici za sva druga pisma. Školsko formalno uspravno pismo sastoji se od velikih slova (majuskula) i malih slova (minuskula).

Školsko formalno koso pismo ukošena je inačica uspravnoga pisma i prijelaz je između formalnoga i rukopisnoga pisma. Slova se međusobno ne vežu, ali se njihovim oblikom ostvaruje dojam međusobne veze. Ukošena inačica školskoga formalnog pisma osnova je kurzivnih pisama. Dobit ćete ga pritiskom na znak I.

Školsko rukopisno koso pismo uobičajeno je osnovno pismo za poučavanje pisanja u drugoj etapi učenja (nakon učenja formalnoga pisma). Utemeljeno je na tradiciji školskih pisama u Hrvatskoj i pročišćeno od elemenata individualne stilistike. Slova se povezuju, pa prevladava neprekinuti potez, što uvelike pomaže tečnosti i brzini pisanja. Oblik slova prilagođen je pisanju i osnova je za razvoj dobroga individualnog rukopisa. Velika slova ne mogu se povezivati s lijeve strane i ne mogu se pisati samostalno.

Školsko rukopisno uspravno pismo u odnosu na školsko rukopisno koso pismo nema nikakvih razlika u obliku slova, nego samo u kutu pod kojim su slova pisana.